ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Rektörden 'dijital mesafe' uyarısı
Rektörden 'dijital mesafe' uyarısı
Türkiye Rallisi'nin galibi Büyük Britanyalı pilot Elfyn Evans oldu
Türkiye Rallisi'nin galibi Büyük Britanyalı pilot Elfyn Evans oldu
KİK Genel Sekreteri'nden Katar'a ziyaret
KİK Genel Sekreteri'nden Katar'a ziyaret
TİKA'dan Afganistan'daki yetimhaneye destek
TİKA'dan Afganistan'daki yetimhaneye destek
'Hafter'in olmadığı her türlü siyasi çözüme açığız'
"Hafter'in olmadığı her türlü siyasi çözüme açığız"
HABERLER>ÖZEL HABER
15 Eylül 2020 Salı - 07:06

Basit karbonhidratlardan uzak durun

Beslenme Uzmanı Ceren Zengin, basit karbonhidratlardan olabildiğince uzak durulması gerektiğini söyledi.

Basit karbonhidratlardan uzak durun

BÜŞRA ÇİNKAYA

Karbonhidratlar genellikle sağlık ve diyet açısından olumsuz olarak algılanıyor. Bu yüzden diyet yapan ya da sağlıklı beslenmek isteyen kişiler ilk önce karbonhidrat besinlerini hayatından çıkartır. Peki, “karbonhidrat tüketmek zararlı mı, karbonhidratlar gerçekten kilo aldırır mı?” gibi, karbonhidratlar hakkında en çok merak edilen soruları Beslenme Uzmanı Ceren Zengin Ticari Hayat Gazetesi okurları için cevapladı.

Karbonhidratlar vücudun enerji kaynağı 

Karbonhidratlar genellikle sağlık ve diyet açısından olumsuz olarak algılanır. Bu yüzden insanlar ekmek, makarna ve patates gibi içerisinde bol miktarda karbonhidrat bulunduran besinlerden kaçınır. Sizce bu doğru bir davranış mı?

Öncelikle karbonhidratlardan bahsetmemiz gerekirse, karbonhidratlar vücudumuz için temel enerji kaynağıdır. Üç temel makro besinden bir tanesidir, vücutta üretilemediği için dışarıdan ihtiyacımız olan miktarı mutlaka almamız gerekir.

Beslenmemizde kompleks karbonhidratlara yer vermeli 

Karbonhidratlar; tahıl gruplarında, kuru baklagillerde, meyve ve sebzelerde ve süt ürünlerinde bulunur. Aslında üzerinde durmamız gereken konu karbonhidrat tüketmekten ziyade hangi karbonhidratı tüketmemiz gerektiğidir. Karbonhidratlar basit ve kompleks olmak üzere ikiye ayrılır. Basit karbonhidrat temel olarak sofra şekeri içeren çikolata, şekerleme, pasta, kurabiye gibi gıdalarda bulunur ve sindirimi oldukça basittir; kompleks karbonhidratlar ise baklagiller, sebze, meyve, kepekli ürünlerde bulunan sindirimi uzun süren, vitamin, mineral ve lif bakımından zengin gıdalardır. Bu yüzden beslenmemizde ihtiyacımız olan kompleks karbonhidratlara yer vermeli, basit karbonhidratları da olabildiğince uzak tutmalıyız.

Protein alınmalı ama dozunda 

Son dönemlerde insanlar beslenmelerinden karbonhidratı tamamen çıkarıp proteine yöneldi, sizce bu durum ne kadar sağlıklı?

Bu soruya şu açıdan bakmak istiyorum. Proteinler vücutta depo edilmeyen, doku onarımı ve yenilenmesini sağlayan, hücre oluşumuna yardımcı olan makro besin öğesidir. Her gün ihtiyacımız olan protein mutlaka alınmalıdır fakat hayatımızdan karbonhidratı tamamen sıfırlayıp protein tüketimini ihtiyacımızın üstünde artırırsak enerji üretimi için karbonhidratlar yerine proteinler kullanılmaya başlar. Proteinlerin enerji için uzun süre kullanılması halinde karaciğer çok yorulur, kas yapımı sağlanamaz ve en önemlisi böbrekler çok fazla yorulur. Sonuçta böbrek hastalıklarına davetiye çıkarmış olursunuz.

Bal, reçel , pekmez, çikolata ve kek uzak durulması gereken besinler 

Peki, beslenmemizde yer verebileceğimiz sağlıklı karbonhidratlar var mı, varsa bize birkaç örnek verebilir misiniz?

Tabi ki her gün ihtiyacımız olan (ihtiyaç tamamen kişiye göre değişmektedir) karbonhidratı almamız gerekiyor. Sebze, meyve, kuru baklagiller, kepekli ürünler, tahıl grubu gönül rahatlığıyla tercih edebileceğimiz karbonhidratlar arasında bulunurken; bal, reçel, pekmez, çikolata, kek, pasta gibi ürünler uzak durmamız gereken gruptadır. Özellikle de bu noktada bal ve pekmeze dikkat çekmek istiyorum. Ne kadar da sağlıklı, bağışıklığı güçlendirir gibi düşünsek dahi tüketim sağlarken miktarına dikkat etmeliyiz.

İnsanlar salgın sürecinde kendi ekmeklerini yapmaya başladılar, bize verebileceğiniz sağlıklı bir ekmek tarifi var mı?

Evet,  bu süreçte aslında kendimize vakit ayırabilecek çok zamanımız oldu. Evde ekmek yaparak sağlıklı ekmek yapmayı öğrenmeyen kalmadı diyebiliriz. Bu yüzden ben normal ekmek yerine Ankara’da da popüler olan bir ekmek tarifi paylaşmak istiyorum. Hepimiz illa ki duymuşuzdur mor ekmeği. “Peki mor ekmeğin normal ekmekten farkı ne” diye soracak olursanız; içinde antioksidan sebze içerdiği için hem vitamin, mineralce zengin hem de tadı çok güzel. Ayrıca normal ekmek tüketmekte zorlanan çocuklarınız varsa renkli olduğu için dikkat çekip tüketimi kolaylaştırmış olursunuz. O zaman tarife geçelim. 

Mor ekmek tarifi 

Malzemeler: 3 adet mor havuç, 4 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı instant maya, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı zeytin yağı, ¾ su bardağı ılık su. 

Yapılışı: Havucu doğrayıp küçük bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su koyup yumuşayana kadar pişirin. Havuçlar yumuşadıktan sonra ezerek tel süzgeçten geçirin. Unu karıştırma kabına alın. İçine instant maya, tuz ve şekeri koyun ve karıştırıp ortasını havuz gibi açın. 1 su bardağı havuç püresini ve ¾ su bardağı ılık suyu koyarak ele hafifçe yapışan bir hamur yoğurun. En az 5-7 dakika yoğurun. Hamurunuzun üzerini hava almayacak şekilde kapatıp hamurunuz iki katı kabarana kadar bekleyin. Mayalandıktan sonra hamuru tezgaha alıp elinizle düzleştirin. Karşılıklı kenarlarını zarf gibi üst üste kapatın ters çevirip kenarlarını altına doğru toparlayıp yuvarlayarak top haline getirin. Hamuru bekletmeden yağlı kağıt üzerine alıp tencereye koyun. Tencerenin kapağını kapatıp ılık bir yerde tekrar yarım saat mayalanmaya bırakın. Fırınınızı 200 derecede ısıtıp fırının içine ısıya dayanıklı bir kabın içinde su koyun. Tencerenin kapağını kapatıp ısıttığınız fırına koyun. 30 dakika sonra kapağı alıp fırın ısısını 170 dereceye düşürüp tekrar 40-45 dakika pişirin. Ekmeğiniz uzun süre dolapta saklayabilirsiniz. 

Peki Pizza, hamburger gibi fast food ürünleri ne kadar sıklıkla tüketmeliyiz veya tamamen mi uzak durmalıyız ?

Karbonhidratlardan bu kadar bahsetmişken buna değinmesek olmazdı. Pizza, hamburger, patates kızartması gibi ürünleri tamamen hayatımızdan çıkarmak imkânsız olsa gerek, ki buna gerek de yok zaten. Çünkü tükettiğimiz sıklığa ve miktara dikkat ettiğimiz sürece bu tarz ürünleri tüketmemizde hiçbir sakınca yok. Önemli olan sağlıklı beslenme modelini oluşturabilmek. İstisnalar dışında her gün kahvaltımızı yapıyorsak, öğün atlamıyorsak, su tüketimimize dikkat ediyorsak haftada 1 kez, belki ayda 2 kez bu tarz ürünler tüketebiliriz.

Diyette yasak olmaz, porsiyon kontrolü olur 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı ?

Beni tanıyanlar artık biliyorlardır ama bir kere daha üzerinde durmak istiyorum. Diyette yasak olmaz, porsiyon kontrolü olur. Yani biz diyetisyenler dahi ekmek, makarna, pilav gibi gıdaları hayatımızdan çıkartmıyorken sizin bunu yapmanıza hiç gerek yok. Tamamen bu ürünleri hayatımızdan çıkartmak hiç sağlıklı bir durum değil ve pek mümkünd e değil. En önemlisi miktarlara dikkat etmek. Herkese bu vesile ile seslenmiş bulunuyorum; internetten, sosyal medyadan gördüğünüz duyduğunuz saçma sapan şok diyetlere itibar etmeyin. Yoğurt diyeti, salata diyeti, yumurta diyeti ve daha binlercesi mevcut.Kendinizi tanıyın, kendinizle barışın, ekmekle barışın. Aslında sağlık için tüketilmesi gereken şeyler artık gereksiz gibi gösteriliyor fakat hayatımızdan çıkartmamız gereken gruplar belirttiğim gibi basit karbonhidrat içeren besinler.

 
Dünyada Kovid-19'dan iyileşenlerin sayısı 21 milyonu aştı
 
Tespih hobisini ticarete dönüştürdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlıklı cilt için profesyonel cilt bakımı şart
Sağlıklı ve canlı bir cilt için profesyonel cilt bakımına ihtiyaç olduğunu ...
Çiçekçiler zor durumda
Çiçekçilik sektörünün her geçen gün kötüye gittiğini belirten Hüseyin ...
Ahilik günün koşullarına göre geliştirilmeli
Ahilik geleneğinin son temsilcilerinden olan Dericizade Faruk Küçük, ahilik ...
 
80 projeye 10,4 milyon Euro kaynak sağlandı
Sivil toplumun katılımına ve katkısına önem verdiklerini belirten Dışişleri ...
Okul çantalarının satışında düşüş yaşandı
Koronavirüs salgını nedeniyle 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında yüz yüze ...
Uyku bozukluklarını ciddiye almak gerekiyor
Birçok uyku bozukluğu hastalığı olduğunu söyleyen Türk Uyku Tıbbı Derneği ...
 
Emekli Hava Astsubay Ayancık anılarını kitaba taşıdı
Ankara’da yaşayan Emekli Hava Astsubay Mustafa Kılıç, ilk görev yeri olan ...
Sosyal Girişimciler etki ekonomisinin önemli aktörleri olacak
Sosyal girişimcileri bir araya getirme ve aralarında iş birliği sağlama, ...
Kuğulu İş Hanı Merkezi Müdürü Erel: Esnafın durumu hiç iç açıcı değil
Koronavirüs salgınından dolayı küçük esnafın zor günler yaşadığını söyleyen ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Esra SARI
Esra SARI
KIŞ MEVSİMİ YAKLAŞIYOR AMAN DİKKAT !
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
DOĞU AKDENİZ'İN İLK KURBANLARI: BAYIR-BUCAK TÜRKMENLERİ
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
ÜLKE EKONOMİLERİNDE BELİRSİZLİK SÜRÜYOR
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
BİRÇOK GENCİN YAŞADIĞI SORUN; MOTİVASYON DÜŞÜKLÜĞÜ
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
AŞI ÇALIŞMALARINDA SON AŞAMA, VAKALAR ARTIYOR
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
GÜZEL GÜNLERE
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
UZAKTAN EĞİTİM SORUNU
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
“HUKUK”, “ DEVLET”, “ SİYASİ REJİM” İLİŞKİLERİ ÜZERİNE KİMİ GÖRÜŞLER
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
İNSAN DİN İLİŞKİSİ V
Hüseyin ALPASLAN
Hüseyin ALPASLAN
RUSYA İLE TÜRK CUMHURİYETLERİ’NİN ENERJİ ALANINDAKİ İLİŞKİLERİ
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
TÜKETİMİN DÖRTTE BİRİ İSTANBUL’DA
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
NATO VE AB İÇERİSİNDE TÜRKİYE ÇATLAĞI
R.Bülend KIRMACI
R.Bülend KIRMACI
ÖZEL OKULA ÇALIŞAN SİSTEM!
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
SORUNLAR YUMAĞI
Hatice KARATAŞ
Hatice KARATAŞ
ENDİŞE VAR DİKKAT YOK
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
EYLÜL
Büşra ÇİNKAYA
Büşra ÇİNKAYA
NOSTALJİYE YOLCULUK
Ceyhun Özgür
Ceyhun Özgür
ÇALIŞAN EMEKLİNİN MAAŞINDA KESİNTİ OLUR MU?
Ayşe Aybike Yılmaz
Ayşe Aybike Yılmaz
VEJETARYEN BESLENMESİ
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
NE KUTLADIĞIMIZI BİLİYOR MUYUZ?
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
HATIR İÇİN YOLCU ALIMINDA ARAÇ İŞLETENİN SORUMLULUĞU
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva