SEDA TOLMAÇ
OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü tarafından gerçekleştiren “Ekonominin Aşısı İhracat” programı kapsamında, Ticaret Bakanlığı Temsilcilikleri, “Dış Ticaret Bilgi Kaynakları, Pazar Analizleri ve Dış Temsilcilikler ile İlişkiler” semineri düzenledi.
Çevrim içi olarak 8 Şubat’ta gerçekleştirilen seminere, Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğü Ülke Masaları Daire Başkanı Bahadır Necat, Dış Pazar Analizleri Daire Başkanı Ceren Angılı, Dış Temsilcilikler Dairesi Temsilcisi Yiğit Özmert, konuşmacı olarak katıldı.
Dış ticaret, pazar bilgisi gerektirir
Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğü Ülke Masaları Daire Başkanı Bahadır Necat, seminer kapsamında dış ticaret, dış ticarette pazar araştırması ve bilgi toplama konularında bilgi verdi.
Bahadır Necat, dış ticaretin pazar bilgisi gerektiren bir alan olduğunu vurgulayarak, “Dış ticaret; farklı tüketim alışkanlıkları, farklı Pazar ve firma ihtiyaçları, tüketicilerin farklı satın alma güçleri ve fiyat tercihleri, farklı standartlar, döviz kuru değişiklikleri, kurdaki dalgalanmalar, ödeme koşulları, iş kültüründe farklılıklar, hızlı yollardan iletişim gerekliliği gibi nedenlerle farklılık gösterir ve bu konularda pazar bilgisi gerektirir” dedi.
Başarılı bir ihracat planlaması için en önemli unsur; Dış Pazar Araştırmaları
Necat, pazar bilgisi kavramını, “Belli bir pazara ürün satmayı hedefleyen bir firmanın hangi ürünleri, kime ve hangi fiyattan satacağına karar verirken ihtiyaç duyduğu pazar büyüklüğü, pazardaki eğilimler, yeni ürünlere ilişkin pazar potansiyeli, tüketici talebi, rakipler, ürünler hakkındaki bilgiler” olarak tanımlandığına dikkati çekti.
Necat, dış pazar araştırmalarının başarılı bir ihracat planlamasının en önemli unsuru olduğundan söz ederek, “İhracata konu olacak ürünün gözden geçirilerek pazara uygunluğunun değerlendirilmesi ve aynı zamanda hedeflenen ihraç pazarındaki faktörlerin değerlendirilmesi kritik önem taşımaktadır” diye konuştu.
Dış Pazar Araştırmaları, “Ön Araştırma” ve “Pazar Yerinde İnceleme” şeklinde yapılmalı
Dış Pazar Araştırmalarının, “Ön Araştırma” ve “Pazar Yerinde İnceleme” şeklinde yapılması gerektiğine değinen Necat, dış pazar araştırmaları ile ilgili şu noktalara değindi: “Ön araştırma, hedef pazarın seçilmesi ve hedef pazar potansiyelinin ölçülmesiyle gerçekleşmektedir. Pazar yerinde inceleme ise, pazarda potansiyel alıcılarla görüşmeler pazarın yerinde incelenmesi, pazardaki talep ve ihtiyaçların yerinde tespiti ve değerlendirilmesi şeklinde gerçekleşmektedir.”
Necat, “Ön Araştırma” olarak adlandırılan masa başı araştırmasında, ürünün GTİP numarasının belirlenmesi, ürünün sınıflandırılması, hedef olabilecek pazarın tespiti, bilgi kaynaklarının incelenerek hedef pazarın seçimi, Gümrük Vergilerinin belirlenmesi, hedef pazardaki alıcıların tespiti, alıcılarla iletişime geçilmesi, ihracat destekleri hakkında bilgi edinme konularının ele alınması gerektiğini söyledi.
Necat, “Pazar Yerinde İnceleme” olarak adlandırılan alan araştırmasında ise, seyahat planı, ticaret heyetine katılma, pazardaki ilgili bir fuara katılma, bireysel alan araştırması yapma, Ticaret Müşavirliğinden bilgi ve tavsiye alma, ülkeye seyahat ve alıcılarla görüşme gibi adımların izlenmesi gerektiğine dikkati çekti.
Dünyanın en büyük veri tabanı olan Trade Map, ülkelerin ihracat performansları hakkında bilgi veriyor
Necat, dış ticarette önemli bir yer tutan pazar tespitinde Trade Map Veri Tabanının oldukça fayda sayladığını belirtti.
İnternational Trade Centre’nin Pazar Analizi Araçlarından biri olan Trade Map’in kullanıcılara tablo, grafik, harita formatında ticari bilgi saylayan bir veri tabanı olduğunu söyleyen Necat, “Trade Map(Ticaret Haritası), dünyanın en büyük veri tabanlarından biridir. 2001 yılında Ticareti Geliştirme Kuruşları ve işletmelerin uluslararası ticarete ilişkin sorularına cevap bulmalarına yardımcı olmak ve stratejik Pazar araştırmalarını kolaylaştırmak amacı ile geliştirilmiştir. Bu veri tabanı ayrıca, ülkelerin ihracat performansları, uluslararası talep alternatif pazarlar ve rakip pazarlar hakkında istatistiki bilgiler, gümrük vergisi, bilgileri yanı sıra ithalatçı ve ihracatçı firmalar rehberi de içermektedir” ifadelerine yer verdi.
Yerinde Pazar Araştırması, dış ticarette önemli bir yere sahip
Seminerde konuşan Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğü Dış Pazar Analizleri Daire Başkanı Ceren Angılı ise, Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğü ve Dış Pazar Analizleri Daire Başkanlığının 2019 yılında kurulduğunu belirterek, amacın dış ticaret alanında ilgili sektörde proje geliştirme ve bu projelerin yürütülmesinin takip edilmesi olduğunu söyledi.
Yerinde Pazar Araştırmasının dış ticarette önemli bir yere sahip olduğuna değinen Angılı, “Yerinde Pazar Araştırması, belirlenen hedef pazarda belirli bir sektörü inceleyen, o sektördeki dünya ticaretini, ilgili ülkenin ticaretini, üretimini, pazar içerisindeki el değişimini analiz eden ve bunu ikili ticarette bağdaştıran bir bilgi kaynağıdır” dedi.
Son dönemde Türk Malının imajını iyileştirme konusunda temel çıktılar üzerine çalışmalar yürütüyoruz
Angılı, Dış Pazar Analizleri Daire Başkanlığının, yerinde mülakatlar yaptığına da değinerek, “Hedef olarak belirlediğimiz ülkeye gidip yerinde mülakatlar yapıyoruz. Bunu da genellikle büyük ticari olaylarla eşleştiriyoruz ki, bu konuda ticaretin içinde olan bütün taraflarla mülakat yapalım istiyoruz. Böylelikle bizim kamu olarak pazar araştırması yapmamızın gücü de ortaya çıkıyor çünkü biz hedef pazara gittiğimizde sadece iş insanlarıyla değil, sektördeki düzenleyici kuruluşlarla, ilgili bakanlıkta görev yapan uzmanlarla görüşüyoruz ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla çeşitli öneriler ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Angılı, son dönemde ise, Türk Malının imajını iyileştirme konusunda temel çıktılar üzerine çalışmalar yürüttüklerinin altını çizdi.
İhracat planlamasında mutlaka pazar araştırmasına başvurulmalı
Angılı, dış ticaret konusunda 2021 yılı için belirlenen araştırma çalışmalarına da değinerek, “2021 yılında “ABD’nin mücevher pazar araştırması” çalışmamız var. Bunun dışında otomotiv ve otomotiv yan sanayi ile ilgili çalışmalar gerçekleştireceğiz. Ukrayna Medikal Cihaz ve İlaçları konusunda pazar araştırması gerçekleştireceğiz ve aynı zamanda e-ticaretin artan önemini göz önünde bulundurarak Rusya, Çin ve Meksika’nın e-ticaret raporlarını hazırlamaktayız” dedi.
Pazar araştırması konusunda firmalara önerilerde de bulunan Angılı, şunları söyledi: “Pazar araştırması, bir ülkedeki üreticinin ürünü bağlamında bilgi toplamaktır. Bilgiyi analiz etmek, pazara giriş koşullarını öğrenmektir. Bunu yanında tüketici ve rakip analizi yapabilmektir ve sonuçta elde edilen veriler çerçevesinde firmaya ait yorumlama yapabilmektir. Dolayısıyla bir işletme ihracata yöneldiği zaman, ihracat planlamasında mutlaka pazar araştırmasına başvurmalıdır” diye konuştu.