Türkiye, Myanmar'ın Arakan eyaletindeki baskı ve zulümden kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların yaşadığı Cox's Bazar kentindeki kamp alanında 2018'de sahra hastanesini hizmete açtı.
Hastane, geçen yılın mart ayında çıkan yangında hasar gördü. Kuruluşundan yandığı güne kadar hastanede 750 binin üzerinde poliklinik hizmeti sunuldu, 350 bebeğin doğumu gerçekleştirildi, yaklaşık 8 bin ameliyat yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), Türkiye'den 6 bin kilometre uzaklıktaki kamp alanında 40 günde yeniden yapılan Türk Sahra Hastanesi 16 Nisan 2021'de tekrar kullanıma sunuldu. Hastanede, 16 Nisan 2021'den 31 Aralık 2021'e kadar 244 bin 868 kişi muayene edildi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Bangladeş Afet Yönetimi ve Yardım Bakanı Muhammed Enamur Rahman'ın 8 Ocak 2022'de resmi açılışını yaptığı hastanede bir başhekim, bir diş doktoru, bir eczacı, genel cerrahi, çocuk cerrahisi, kadın hastalıkları ve doğum, ortopedi, dahiliye alanlarında 7 uzman, 4 pratisyen hekim, 14 hemşire ve ebe ile bir sağlık bakım hizmeti müdürü görev yapıyor.
Toplam 3 bin 500 metrekarelik alanda sağlık hizmeti sunan Türk Sahra Hastanesi'nde günde 2 bin muayene gerçekleştiriliyor, 20 ameliyat yapılıyor.
Türk Sahra Hastanesi Başhekimi Alparslan Yiğit, yaptığı açıklamada, 2019’da hastanede 3 ay çalıştıktan sonra Türkiye’ye döndüğünü daha sonra da başhekim olarak hastanede yeniden görev yapmaya başladığını dile getirdi. Yiğit, kamp alanlarında bulunan hastanelerden farklı olarak Türk Sahra Hastanesinin ameliyathaneye sahip olduğunu söyledi.
Hastanenin en çok hasta kabul eden merkezlerden biri olduğuna işaret eden Yiğit, iyi hizmet verebilmek için gayret gösterdiklerini dile getirdi.
Hastanede fıtık, apandisit, guatr başta olmak üzere çok sayıda ameliyatın yapılabildiğini ifade eden Yiğit, ortopedi ameliyatlarının da başarıyla gerçekleştirildiğini aktardı. AA