BÜŞRA ÇİNKAYA
Ankara’da bakırcılık yapan 54 yaşındaki Satılmış Canbaz, çıraklıktan başladığı bakırcılık mesleğini günümüzde devam ettiren isimlerden. Babası tarafından 12 yaşında bakırcılığı öğrenmesi amacıyla bir ustanın yanına verilen Canbaz, bu işi severek yapmaya başladı. Aradan geçen yıllarda bakıra şekil vermeyi bir an olsun bırakmayan Canbaz usta, büyük bir tutkuyla bakırcılık mesleğini icra etmeye devam ediyor.
12 yaşında mesleğe adım attı
Bakır işleme ustası Canbaz, bakırcılık mesleğini büyük bir zevkle icra ettiğini söyleyerek, “1978 yılında mesleğe adım attım. Ailem mesleğe yönlendirdi. Ben de heves ettim. İşimi severek yaptım. Bu mesleği icra eden son ustalardan olabilirim.” dedi.
Çırak yetişmiyor
Canbaz, sağlığı el verdiği sürece mesleğini sürdüreceğini vurgulayarak, bakırcılık mesleğinde çırak yetişmediğini kaydetti. Canbaz, “Günümüzde artık birçok meslek dalında çırak yetişmiyor. Maalesef bakırcılık mesleğini icra eden son ustalardan olabilirim ve bu duruma çok üzülüyorum.” dedi.
Bakırcılığın zahmetli bir meslek olduğunu, bu nedenle pek tercih edilmediğini söyleyen Canbaz, bu konuya ilişkin şunları söyledi: “Günümüzde insanların talepleri değişti. Vatandaşlar artık anı, nostalji ya da hatıra olsun diye bakır eşyalar satın alıyorlar. Bu nedenle günümüzde artık bakır eşyalarına eskisi gibi ilgi duyulmuyor. Teknolojinin ilerlemesiyle beraber insanlar yeni çıkan eşyalara ilgi göstermeye başladı. Bakır eşyalar ilgi duyan sadece belli bir yaş kesimi var. 50 yaş üzerindeki insanlar bakıra ilgi duyuyor, diyebilirim. ”
Gençler bakıra ilgi göstermiyor
Gençlerin bakır eşyalara ilgi göstermediğini ve bu duruma üzüldüğünü dile getiren Canbaz, sözlerine şöyle devam etti: “Bakırı gençler bilmiyorlar. Bakır işlemeciliği bizim kültürümüz, sanatımız. Unutulmaması gereken zanaat dallarından ama günümüzde artık unutulmaya yüz tutan meslek dallarından biri.”
Küçük yaşlarda meslekle tanışan Canbaz, unutulmaya yüz tutan mesleklerden birinin bakır işlemeciliği olduğunu, bakırcılığın belli bir dönemde tutulduğunu anımsattı.
Belli bir dönem eski tip eşyaların insanlar tarafından tercih edildiğini belirten Canbaz, günümüzde eski eşyalara talebin azaldığını ifade ederek, “Bakıra ilgi duyan bir kesim var ama bakıra eskisi gibi ilgi duyulmuyor, talep olmuyor. Eski zamanlarda bakır fabrikaları vardı. İhracat yapılıyordu. Sektör canlıydı. Günümüzde ise sadece bakırı özel hediyelik eşya olarak satılıyor. İnsanlar evlerinde bulunan bakır eşyaları getiriyorlar.’’ şeklinde konuştu.
Bakır ürünleri mutfakta kullanmanın en büyük sıkıntısının kalay olduğuna değinen Canbaz, bakırdan yapılan ürünlerin 6 ayda bir kalaylanması gerektiğini vurguladı.
Pandemi sürecinde üretime odaklandım
Canbaz, koronavirüs (Kovid-19) salgınının işleri etkilediğinden de söz ederek, şöyle konuştu: “Pandemi sürecinde üretime odaklandım. Pandemiyi avantaja çevirmeye çalıştım. Pandemi sürecinde ürettiğim için az da olsa iş geldi. Bu salgın sürecinde bakır eşyaları satan esnaf durumu daha kötü, büyük bir sıkıntı yaşıyorlar. Ben üretici olduğum için müşteri geliyor. İmalat yaptığım için iş oluyor. Sıkıntı yok ama dediğim gibi bakır eşyaları satan esnaf çok daha zor durumda.”