HATİCE KARATAŞ
Gümüş takılara olan talebin artmasına ilişkin Ticari Hayat Gazetesine değerlendirmede bulunan Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, talebin artmasının altın fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığını belirtti.
Çavuşculu, altın takıların birebir gümüşlerinin de yapıldığını belirterek teknolojinin takı üretimi konusunda geliştiğini söyledi. Takı tasarımının Türkiye’de giderek geliştiğini söyleyen Çavuşculu, “Takı tasarımını artık kendi öğrencilerimiz, sanatkârlarımız yapıyor. Artık kuyumculuk sektörünün fabrikası var. Eskiden İtalya’ya gidip benzer ürünleri yapıyorduk. Oradan örnek alıp, buraya getirip yapmaya çalışıyorlardı. Şimdi CNC makinalarla üretim yapılıyor. Bunlarla altında yapılan üretim gümüşte de yapılıyor. Çok güzel takılarımız var altın gibi alıp takabilirler. Altın alamayanlar gümüş takı alıp beyaz altın gibi takıyorlar.” dedi.
Altın alamayanlar gümüş alıyor
“Altın alamayanlar gümüş alıyorlar.” diyen Çavuşculu, gümüşün bir tasarruf aracı olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Gümüşlerden tasarruf edemezler. Gümüşü sırf takı için kullanılabilirler. Gümüşte kar elde etmek isteyenler külçe gümüş alabilirler. Ancak onlardan alabilirlerse bir kar elde edebilirler. Kuyumcularda ya da gümüşçülerde piyasada görmüş oldukları işçilik ürünlerini alanlar zarar ederler. Yani yüzük, kolye alayım diyenler yanılırlar.”
Altın küpe, yüzük ve kolye alamayanlar gümüş alıyor. Takıda gümüşü tercih edebiliyorlar
Çavuşculu, gümüşün tasarruftan daha çok takı amaçlı kullanıldığını belirterek “Takılarda gümüş isteniyor, talep ediliyor. Altın küpe, yüzük ve kolye alamayanlar gümüş alıyor. Takıda gümüşü tercih edebiliyorlar. Takı amaçlı böyle bir talep arttı. Altının fiyatının yükselmesiyle böyle bir tercih oluştu. Altından farklı bir maden. Herkes gümüş takmıyor altın takamayanlar gümüş takıyor. Ama biraz ekonomik durumu iyi olanlar insanlar gümüşü tercih etmiyor iki altın yerine bir altın alıyor ama altını tercih ediyor veya bekliyor daha sonra parasını birleştiriyor güzel bir altın yüzük alıyor.” diye konuştu.
Altının ve gümüşün kullanım yeri ve tasarruf aracı olarak farklı madenler olduğunu belirten Çavuşculu, gümüşte tasarruf etmek isteyenlerin külçe gümüş almaları tavsiyesinde bulundu. Çavuşculu, “Altında olduğu gibi gümüşte de külçe var. Gümüşte tasarruf amaçlı sadece külçe almak yararlı olacaktır. Diğer ürünlerde kar elde edemezler.” dedi.
Hem takayım hem tasarruf edeyim derseniz işçiliksiz bilezik alacaksınız
Altın takılarda işçiliğin önemli olduğunu belirten Çavuşculu, takıyı tasarruf etmek amacıyla kullanacakların işçiliksiz ürün almaları gerektiğini vurguladı. Çavuşculu, “ Hep söyleriz hem takayım hem tasarruf edeyim derseniz işçiliksiz bilezik alacaksınız. Kuyumcudan gramını, işçiliğini öğrenip alın. Bu bilgileri öğrenmek aldığınız takılarda karınızın ne olduğunu bilmek açısından önemli. Yüzük gibi kolye gibi takılarımız var bunlarda alış satışta yüzde 30-40 oranında zarar edersiniz. Ama siz kuyumcuya hem tasarruf etmek hem de takı amaçlı kullanmak istediğinizi söylerseniz size ona göre ürün gösterir. Askıda olan, makinalarda yapılmış üzerinde el emeği çok az olan takılar var. Onların alış satışı arasında çok az fark var. Bu bileziklerde 50 lira ile 100 lira arasında bir miktar kaybınız olabilir. Ama işçiliği olan bir bilezikte 500 lira bin lira kaybedebilirsiniz. Onun için herkes altın alırken ne aldığını, ne amaçla aldığını bilmeli.” ifadelerini kullandı.
Altında en belirgin tasarruf aracı olarak çeyrek, yarım ve cumhuriyet altını tercih edilmeli
Gümüşe talep olduğunu ancak insanların sadece takı amaçlı gümüşü tercih ettiğini söyleyen Çavuşculu, bunun nedeninin altın fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığını söyledi. Gümüşte tasarruf etmek isteyenlerin sadece külçe gümüş alarak tasarruf sağlayabileceklerinin altını çizerek gümüşü tasarruf amacıyla alanların çok az olduğunu söyledi. Çavuşculu, altın tasarrufu yapmak isteyenlere önerilerde bulunarak şunları söyledi:
“Altında her zaman söylediğimiz gibi en belirgin tasarruf aracı olarak çeyrek, yarım ve cumhuriyet altını tercih edilmeli. Onun dışında hem takayım hem kullanayım derse de işçiliği olmayan askılardaki bileziklerden alabilirler. Bunlarda çok fazla kayıpları olmaz.”
Koronavirüs nedeniyle altın fiyatlarında düşüş var
Koronavirüsün yarattığı belirsizliğin altın fiyatlarına da yansıdığını söyleyen Çavuşculu, son günlerde altın fiyatlarında düşüş yaşandığını belirtti. Çavuşculu, “Altın fiyatlarındaki düşüş ticaretteki yavaşlama insanların geriye çekilmesi nedeniyle de olabilir. Koronavirüsten dolayı herkes altınını götürüp satarsa arza ve talebe bağlı olarak da fiyatlarda aşağı çeker. Onun için şuandaki fiyatların düşüklüğünü buna bağlıyorum. Şimdi birçok ülke ticaret yapamıyor. Bu nedenle ekonomi de sıkıntı var. İnsanlar bu süreçte doları varsa dolarını bozduracak ya da elindeki altını çıkaracak ki insanların maaşını versin. Bu giderleri daha önce yaptığı tasarruflardan karşılayacaklar. Bizlerde olduğu gibi şahıslarda böyledir. Altın fiyatlarındaki düşüklüğün bundan dolayı olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Piyasalarda belirsizlik olduğu sürece altın fiyatlarında düşüşün devam edebileceğini söyleyen Çavuşculu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada virüsün aşısı ya da tedavisi bulunması yönünde herhangi bir gelişme olursa o zaman altın fiyatları tekrar yükseliş gösterir çünkü herkes sattığını tekrar yerine koyacak. Devlette şahısta çıkarttığı altını geri yerine koyacak ki ileri tekrar kullanabilsin. Altın her zaman geçerli olan bir akçe.”