GÜLÇİN KARLI
Belki de çoğu insanın hayali bir gün kendi işini kurabilmek. Bunun için önümüzde birçok engel olduğunu düşünüyoruz. Belki de öyle. Ancak bu süreçlerin üstesinden gelinmesi mümkün. Üniversiteden mezun olduktan sonra farklı iş dallarında ihracat alanında çalışmış olan ve daha sonra kendi işini kurmak için kolları sıvayan ve kuran Dolls and Boys Çocuk mağazasının sahibi Birkan Özmen, markalaşma sürecini bizler için anlattı.
Kendinizden bahseder misiniz?
Sivaslıyım. İlk ve orta öğretimi Sivas’ta tamamladıktan sonra Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünü kazanarak Ankara’ya geldim. 3 yıllık Bilkent Üniversitesi maceramdan sonra eğitimime Başkent Üniversitesi’nde Uluslararası Ticaret ve Finans bölümünü okuyarak devam ettim.
2012 yılında Başkent Üniversitesinden mezun oldum. Üniversiteden mezun olduktan sonra birçok farklı dalda şirketlerin ihracat departmanlarında çalıştım. Şimdi ise Armada AVM’de bulunan Dolls and Boys çocuk mağazasının sahibiyim.
Kendi işinizi kurma sürecini anlatır mısınız?
Armada AVM’de bulunan Dolls and Boys mağazası 2016 itibariyle tarafımızdan devralındı. Mağazamızda İspanyol markası olan ve dünyanın önde gelen çocuk giyim markalarından Mayoral’ın satışını yapıyoruz. Bu markanın en iyi temsilcilerinden bir tanesiyiz.
Sektöre nasıl bir giriş yaptınız? Kendi işinizi kurma aşamasında neler yaşadınız?
Bizler bu işe girdiğimizde çocuk giyiminde organik eksikliğini fark ettik. Bunun için Amerikan markasıyla anlaştık. Ancak geçen sene sonu itibariyle o marka Türkiye pazarından çekilme kararı aldı.
Bizde devam edemedik. Yurt dışındaki markalara da inancımız çok fazla olmadığı için ara vermek durumunda kaldık. Daha sonra sektöre olan yabancılığımızı hızlı bir şekilde atlatarak piyasadaki çocuk abiyesi denilen sektörün farkına vardık. Çok tarzım olmayarak müşteri aramaya başladık. Bunun sonucunda çocuk abiyelerinin üretimine başladık. Daha sonra da bir çözüm ortaklığına başladık.
İş kurma aşamasında sizi etkileyen ne oldu?
Vehbi koçun “En çok zarar ettiğim işler devraldığım işler” sözü beni şuna itti. 40 metrekareden ben bu söz için 40 ülkeye ihracat edeceğim dedim. 2 yıl içinde yurt içi ve yurt dışı olmak üzere anne ve çocuk fuarlarına katıldık. Bu fuarlarda ciddi müşterilere ulaştık. İlk üretime başladığımızda 12 adet modelimiz vardı. Bugün, 2017 sonu itibariyle Tunus’ta yerel bir markaya bir kreasyon hazırlıyoruz. Bir kreasyon hazırlamak demek ortalama 80-85 model hazırlamak demektir. Kısıtlı zamanda buralara gelebildik.
İşinizde sizi başarıya taşıma aşaması ne zaman gerçekleşti?
Son olarak tasarımcımızla birlikte özel tasarım ve kişiye özel ürünler yapmaya başladık. Bu girişim sosyal medya üzerinde büyük yankı uyandırdı. Ve artık Ayşe Kuçuroğlu, Ebru Zülfikaroğlu gibi bir çok sayısız sosyal medya fenomeninin ve çocuklarının kıyafetleri tarafımızca yapılmaktadır.
Aynı zamanda Ayşe Kuçuroğlu’nun İstanbul’da bulunan butik mağazasında ürünlerimiz sergilenmektedir. 2017 kasım ayı itibariyle de online mağazamı açtık.
Markanızı nasıl tanımlarsınız?
‘Şehrin Çocuklarına Modern Çizgiler’ sloganı ile 2008’den bu yana Ankara’da, 0-9 yaş çocuk ürünlerini anne ve babaların beğenisine sunan Dolls and Boys, modern çizgileri ile dikkat çekiyor. Bünyesinde dünyanın önde gelen çocuk giyim markalarından Mayoral ve çocuk giyiminde organik ürünleri ile ön plana çıkan Kate Quinn Organics markalarını bulunduran firma, pazarda ki rakiplerine oranla, farklı çizgisi ile göze çarpıyor. Her geçen gün büyüme gösteren çocuk giyim sektöründe, kaliteli hizmet ve dünya devi markalarla işbirliği yaparak hızla büyüyen Dolls and Boys, Armada 1 Çocuk Sokağında siz anne ve babaları bekliyor.
Son olarak ne söylemek istersiniz?
Büyüklerimiz hep çocuğun giydiği haram yediği helal derler. Ancak biz buna inanmıyoruz. Çocuğun yediği de helal giydiği de helal.