ESRA SARI
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının kuruyemiş satışlarını olumsuz yönde etkilemediğini söyleyen Bütünler Kuruyemiş ’in işletmecisi İsmail Bütün, Bütünler Kuruyemiş işletmesinin köklü bir işletme olduğunu dile getirdi.
Kovid- 19 salgını kuruyemiş sektörünü etkiledi
Kovid- 19 salgınının birçok sektörü etkilediğini söyleyen Bütün, “Koronavirüs salgını tabii ki kuruyemiş sektörü de etkiledi. Kuruyemiş sektöründe kepenk kapatan çok esnaf var. Ama biz çok etkilenmedik çünkü biz köklü bir işletmeyiz. Yıllardır sattığımız ürünleri kalitesi birinci sınıf.” dedi.
İnsanlar yanılır, damak yanılmaz
Bütün, kuruyemiş dükkânının 38 yıldır aynı lokasyonda hizmet verdiğini belirterek, birinci sınıf kalitede kuruyemişleri tüketiciyle buluşturduklarını kaydetti. Bütün, birinci sınıf kuruyemişe yönelik şu bilgileri verdi: “Kuruyemişin bayat olmaması taze olması gerekiyor. Kaliteli ürün insanın yüzüne gülecek. Canlı olacak. Zaten taze kuruyemiş kendini belli eder. ‘İnsanlar yanılır ama damak asla yanılmaz.’”
Salgın kuruyemiş fiyatlarını etkiledi
Geçtiğimiz senelere göre kuruyemiş fiyatlarının artığını belirten Bütün, Kovid- 19 salgınının kuruyemiş fiyatlarına yansıdığını söyledi. Bütün, bu konuya ilişkin şöyle konuştu: “Kuruyemiş fiyatlarına yüzde 10’dan fazla zam geldi. Kuruyemiş fiyatları arttı. Örneğin koronavirüs salgını öncesinde kajunun fiyatı 90 liraydı, şimdi ise 130 liraya satıyoruz. Bunun yanı sıra kuruyemiş fiyatlarının artmasının en büyük sebebi döviz kurundaki hareketlilik, diyebilirim.”
Bu sene fındık fiyatı tavan yaptı
Fındık, ceviz ve Antep fıstığının Türkiye’de yetiştiğini anımsatan Bütün, fındık ve fıstık fiyatlarına dair ise şöyle konuştu: “Fındığı yurt dışına ihraç ediyoruz. Bu sene özellikle fındık fiyatları arttı. Bunun en büyük sebebi ise Karadeniz’de yaşanan sel felaketi. Fındığın kilosunu şu an 95 liraya satıyoruz. Antep fıstığının kilosunu ise geçen sene 120 liraya satıyorduk, şimdi ise 100 liraya satıyoruz.”
Vatandaşın alım gücü düşük
Bütün, vatandaşın alım gücünün düşük olduğunu belirterek, “Birkaç yıl öncesine kadar vatandaşlar kilogramla alışveriş yapardı. Artık günümüzde gramla kuruyemiş alıyorlar. dedi.
Son zamanlarda vatandaşların en çok ay çekirdeği, fındık, Antep fıstığı tercih ettiğini ifade eden Bütün, vatandaşların uygun fiyatlı kuruyemiş aldığına dikkat çekti.
Bütün, “Kajunun fiyatı pahalı olduğu için insanlar çok tercih etmiyor. Aynı şekilde kabak çekirdeğinin fiyatı da çok arttı.” diye belirtti.
Bütün, Çin’den gelen siyah çekirdeğe ilişkin ise şöyle konuştu: “Kovid- 19 salgının ilk zamanlarında vatandaş siyah çekirdek almaya çekindi. Siyah çekirdeğin satışları kovid- 19 salgının ilk zamanlarında düşmüştü. Şu dönemde artık vatandaşlar siyah çekirdeği almaya başladı.”
Bütün, kuruyemiş sektöründe ürün çeşitliliğinin arttığını dile getirerek, “Kuruyemiş sektörü eskiden leblebi, keçiboynuzu ve çekirdek olarak biliniyordu. Sektörde zaman geçtikçe ürün çeşitliliği arttı. Kuruyemiş sektörü büyüdü. Sektör çok farklı bir yerlere geldi.” diyerek sözlerini tamamladı.