ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
'Kapıma gelip de aç dönen kedi yok'
"Kapıma gelip de aç dönen kedi yok"
Antalya'nın üç dil bilen muhtarı
Antalya'nın üç dil bilen muhtarı
Yeşilçam'ın unutulmaz melodileri sunuldu
Yeşilçam'ın unutulmaz melodileri sunuldu
'Sadan Hanım ve Diğer Hikayeler' sergisi açıldı
'Sadan Hanım ve Diğer Hikayeler' sergisi açıldı
Çobankale'de tarih gün yüzüne çıkarılıyor
Çobankale'de tarih gün yüzüne çıkarılıyor
HABERLER>ÖZEL HABER
20 Ağustos 2019 Salı - 07:40

"Et tüketimine dikkat edilmeli"

Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Merve Şafak, “Klasik dengeli kahvaltı ile güne başlanmalı, kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir” diye konuştu.

 Et tüketimine dikkat edilmeli

ESRA SARI 

Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Merve Şafak ile bir araya geldik. Şafak’tan et tüketiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrendik. Genç diyetisyen, “Sağlıklı ve besleyici bir et tüketmek için bağ dokusu yüksek etlerin nemli bir ısıtma yöntemi olan ağır ateşte pişirme veya sıvıda pişirme (haşlama veya kaynatma) gibi yöntemlerle pişirilmesi doğru bir tercihtir” dedi.

Olgunlaşma süresi elde edilen kırmızı et için uygun pişirme şekli, etin cinsine, kas ve bağ dokusuna göre değişmektedir. Mikrobiyal bir duruma neden olmadan pişirmek için etin doğru bölgesi doğru pişirme şekline göre değişir. Sağlıklı ve besleyici bir et tüketmek için bağ dokusu yüksek etlerin nemli bir ısıtma yöntemi olan ağır ateşte pişirme veya sıvıda pişirme (haşlama veya kaynatma) gibi yöntemlerle pişirilmesi doğru bir tercihtir” dedi.

 Kuru ısıtma yöntemleri (örneğin fırınlama, kavurma ve kızartma gibi) bağ dokusu içeriği düşük etlerin pişirilmesi için kullanılsa da sağlık açısından riskli olduğundan kullanılmamalıdır. Bağ dokusu sıkı, yağ oranı biraz daha yüksek etler direkt mangal ateşine temas ettirilmeden, et ile ateş arasında en az 5 santimetre mesafe olacak şekilde ızgarada pişirilmelidir. 

Şafak, “Etin yapısına göre pişirme yöntemini doğru belirlemek gerektiğinden ekstra bir yağ eklemeye gerek yok”

Etin içerisine tereyağı, zeytinyağı ya da kuyruk yağı gibi yağlar koymak sizce doğru mu?

Etin yapısına göre pişirme yöntemini doğru belirlemek gerektiğinden ekstra bir yağ eklemeye gerek yoktur. İçeriğinde hayvansal yağ ve yağ asitleri yeterli miktarda bulunduğundan özellikle kalp damar, şeker, hipertansiyon hastalığı ve çocuk ile yaşlı grubundaki kişiler başta olmak üzere genel sağlık durumu için risk artmaktadır. 

Şafak, “Yeteri kadar olgunlaşma süresinde bekletilmeyen etlerin, yanlış pişirme yöntemi seçilerek hazırlanması, fazla et tüketimi, et ile beraber tüketilen diğer besinler sindirim problemine yol açabilir.”

Et yemek sindirim problemine yol açar mı?

Yeteri kadar olgunlaşma süresinde bekletilmeyen etlerin, yanlış pişirme yöntemi seçilerek hazırlanması, et ile beraber tüketilen diğer besinler sindirim problemine yol açabilir. Mide ve bağırsak problemi yaşayan kişiler ve yüksek risk taşıyan (çocuk ve yaşlılar) başta olmak üzere herkesin doğru miktarda, doğru pişirme yöntemi ile hazırlanan etleri, doğru besinlerle konbinleyerek tercih etmesi gerekmektedir.

Şafak, “Kırmızı et tüketimi kişisel porsiyonlara göre olmalı”

Kırmızı et tüketimi kişisel porsiyonlara göre abartılmadan yenmeli. Hem sağlıklı beslenmek hem de dünya da kırmızı et tüketimine bağlı gelişen karbon ayak izinin dünyayı yok etmeye başladığını düşünerek doğru tercihlerde bulunulmasını hatırlatmak isterim. 

Peki, kırımızı etin faydaları neler?

Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içermektedir. 

İnsan vücudunun ihtiyacı olan birçok vitamin ve minerali içeren kırmızı et, uzmanların şiddetle tüketmesini tavsiye ettiği besinler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ancak kırmızı etin de kendine göre çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan bazılarının faydaları bazılarının zararları vardır.

Kırmızı etin faydaları 

Demir, kreatin, çinko, fosfor ve B vitamini kompleksi bakımından zengin olan kırmızı et, ayrıca çok güçlü bir lipolik asit kaynağıdır. Kırmızı et üzerine yapılan araştırmalarda etin insan sağlığına hem yararlı hem zararlı olduğu gözlenmiştir. 

Uzmanlar bu konuda özellikle işlenmiş etin damar tıkanıklığını, kötü kolesterol düzeyini arttırdığı belirtirken diğer bir yandan işlenmemiş saf etin kanser hücrelerini azalttığını ve hücre yapısını güçlendirdiği vurgulanıyor. 

Ülkemizde kırmızı et tüketimi oldukça fazladır.

Kırmızı et, vücudun enerji oranını yükseltir 

Kırımız et üzerinde birçok çalışma halen devam etmektedir. Gelişme çağındaki çocukların ihtiyacı olan proteinleri tek seferde karşılayan kırmızı et, vücudun enerji oranını da yükseltir. Kırmızı etler arasında yağ oranı en az olan dana eti uzmanların tüketimi tavsiye edilen çeşididir.

Kırmızı et herhangi bir besinle beraber tüketilmediğinde vücudun ihtiyacı olan demirin yüzde 35’ini sağlar. 

Kırmızı etin vücudun demir emilimini sağlamasının en etkili yolu ise içerdiği yağın çok az olması ile alakalıdır. 

Demir oranı düşük olan kişilerin haftada en fazla 3 gün aralıklı kırmızı et tüketerek bu oranı dengeleyebilecekleri vurgulanıyor. 

Et, gelişim çağındaki çocukların daha sağlıklı büyümesi için ihtiyaçları olan kalsiyum ve çinko bakımından oldukça zengindir. Düzenli olarak tüketildiğinde kaslarda bulunan keratin seviyesini dengeler.

Kırmızı ette zengin kalsiyum var 

Sinir sistemi vücudumuzda bağışıklık sisteminden sonra en çok hasara uğrayan bölgedir. Kırmızı et içerdiği zengin kalsiyum maddesi sayesinde bu hücrelerin sağlığını korur. Alzheimer gibi ileri yaşlarda görülen hastalıkların da ortaya çıkmasını engeller. 

Uzmanlar, kırmızı eti özellikle hafızayı güçlendirmek isteyenler için tavsiye ediyor.

Sağlıklı saçlar için et tüketmek gerekiyor 

Keratin saçın ihtiyacı olan en önemli maddelerden biridir. Bazı koşullarda vücudumuzda azalan keratin saç dökülmesine, saçın yıpranmasına neden olur. Uzmanlar bu durumu engellemenin en sağlıklı yolunun ise kırımız et tüketimini artırmaktan geçtiğini vurguluyor. 

B vitamini kompleksi bakımından en zengin besin olan kırmızı et, bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı vücudun direncini artırıyor. 

B vitamini kompleksi bağışıklığın yanı sıra sindirim sistemindeki organların fonksiyonlarını da iyileştirerek, sindirim hastalıklarına zemin hazırlayan durumları azaltır. 

Sindirimi düzenlendiğinde diyet listelerine rahatlıkla eklenebilir. Ancak yağsız ve yanında yeşillik tüketilmesi tavsiye edilir. Aksi halde kırmızı et aşırı derecede karbonhidrat ve protein içerdiğinden et bir besinle beraber bu özelliklerini yitirir. Bu yüzden uzmanlar etin tek başına tüketilmesinin daha fazla fayda sağlayacağını vurguluyor.

 
Keçiören’de sporseverlere servis hizmeti
 
EGO’dan personeline çok yönlü eğitim
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mobilya sektöründe KDV oranı yüzde 8’e sabitlenmeli
Bursa’da mobilya sektöründe uzun yıllardır çalışan Barış Cansın, mobilya ...
Minibüslerde ayakta yolcu sayısına yönelik çalışmalar yürütüyoruz
Şoförler Esnaf Odası Başkanı İsa Yalçın, “Mevcut yasaya göre, minibüslerde ...
Teknoloji el emeğine zarar verdi
‘TahtadanTükkan’ atölyesinin sahibi Serkan Ünal, “İşin ustaları her şeyi ...
 
Keçe Türklerin her şeyiymiş
Kültür Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılığı unvanını da ...
Ural-Altay dağlarından dünyaya mal olmuş sanat: Keçe
Geçmişi Orta Asya’ya kadar uzanan bir Türk kültürü ‘Keçe’... Tekstil ürünlerinin ...
Suluhan düğün yoğunluğu yaşıyor
Tarihi Suluhan Çarşısı içerisinde yer alan Gökkuşağı Takı Tasarım dükkanının ...
 
Uzun yıllar sizinle yaşayan bir malzeme: Ahşap
Hobi amaçlı başladığı ahşap oyma sanatını meslek haline getiren Serkan ...
Ankara birçok milli tabiat parkına ev sahipliği yapıyor
Ankara da birçok milli tabiat parkına ev sahipliği yapan şehirlerden biri… ...
Ankara Kalesi ilgi bekliyor
Tarihi Ankara Kalesi son yıllarda Ankara’nın gözde turizm yerlerinden ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
Çiftçiyi sevindiren haber geldi
Nesrin ÖZOĞLU
Nesrin ÖZOĞLU
İŞSİZLİK KABUSU
Esra SARI
Esra SARI
SAHİPLENDİĞİN ŞEYİN BİR ‘CAN’ OLDUĞUNU UNUTMA
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
ULAŞIM TEKNOLOJİSİ HIZLA DEĞİŞİYOR
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
GÖLLERİMİZ BİRER BİRER KURUYOR
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
KÜLTÜR YOZLAŞMASI
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
VAROLUŞTA BİR ZORUNLULUK OLARAK “GÜVEN” ÜZERİNE
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
SPOR DEYİNCE AKLINIZA NE GELİYOR?
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
PETROLÜN ATEŞİ YÜKSELİYOR
R Bülend KIRMACI
R Bülend KIRMACI
SANAYİLEŞME BİR YAŞAM SORUNU
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
TÜRKİYE YENİ DÜNYA DÜZENİNE HAZIRLANMALIDIR
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
ÖĞRENME HIZI
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
BONO ALACAKLISI İSENİZ ZAMANAŞIMI SÜRESİNE DİKKAT
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
HAYATA DAİR
Halil YATAR
Halil YATAR
ANKARA'NIN BAŞKANLARI UMUT VERİYOR
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
İLGİNÇ BİLGİLERE DAİR
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
CEMİYET İLE CEMAAT ARASINDAKİ FARK
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
KAYIKÇI DEĞİL "MEKTUP KAVGASI"
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva